Vi sier at norske barn er født med ski på beina og i mange familier er nok det et stort ønske. Barn utvikler seg i forskjellig tempo og forflytning i gående på barmark bør ha en viss kvalitet før skiene skal på. Mange barn er klare for å spenne på seg ski fra 3 års alder, andre barn venter gjerne en sesong til før oppstart. Pulken er et godt alternativ i denne perioden.

På tur med kos i sekken

Lett kupert terreng og konkurranser motiverer til aktivitet. Pause er viktig og i sekken må det finnes noe ekstra godt som frister. Skrell gjerne appelsinen på forhånd så serveringen kommer kjapt!

Her kommer det noen herlige filmklipp som jeg har fått lov til å dele med dere.

Unna vei, her kommer jeg! Med gode skispor blir skiopplevelsen bedre. (Foto: Dawn Aas-Aune)

Utstyret betyr noe

Husk å kle på den lille slik at det er lett å bevege seg. Det er bedre med noen tynne lag som kan tas av og på, enn stive store dresser. Husk at den lille jobber mye hardere enn deg som voksen på samme tur. Skisko må passe på foten og gi god støtte rundt ankelleddet. Det anbefales at langrennski skal være lett innsvinget og ha samme lengde som barnets høyde. Alpinski kan gjerne være kortere enn barnet de første årene.

Spennende å kunne utforske med ski på beina og stavene i hendene, akkurat som storesøster. (Foto: Marthine Stange)

Hva med staver?

Mange venter med å la barnet bruke staver. Det kan være lettere å forstå tyngdeoverføring uten bruk av staver og dette kan gi en bedre skiteknikk. De yngste barna bør uansett bruke staver som har avrundet pigg så ingen blir skadet i lek.

Klare selv! Fartsglade barn må få lov til å prøve seg med mamma og pappa på trygg avstand. (Foto: Dawn Aas-Aune)

Fartsglede i skisele

Det tar tid å lære de forskjellige ferdighetene på ski. En skisele kan gjerne brukes på langrenn så vel som i alpinbakken. Det kan gjøre en lengre utforbakke tryggere for både voksen og barn. Husk at et lite barn ikke vurderer risiko på samme måte som et eldre barn. Fart gir spenning og glede helt til det går galt. Mestring er viktig for barn slik at de blir motivert til å fortsette å øve.

Skiglede fra topp til tå! Det er ikke mange på 2-3 år som klarer å bli stående uten støtte fra voksen. Med mor som tidligere alpinist ligger det vel i genene. (Foto: Line Viken)

Skiskole

Det kan være en god ide å la barnet ditt delta på skiskole med kvalifiserte instruktører. Tålmodigheten din kan fort ta slutt og det kan føre til en dårlig skiopplevelse. Kanskje barnet ditt strekker seg litt lengre når de er sammen med andre barn som også skal lære?

Til slutt må jeg dele denne herlige filmsnutten som ble tatt for noen år siden av to danseglade jenter. Med ski, staver og koreografi fra jazzballetten!

Dans i løypa – gode venner. (Foto: privat)

Lykke til i løpa!