Først: Hva er egentlig bekkenløsning?

Bekkenløsning er for mange assosiert med noe som er smertefullt i forbindelse med graviditet. Det er viktig å komme bort fra dette og forstå at bekkenløsning er en normal tilstand hos den gravide.

Kroppen din er så fantastisk designet at den klargjør seg for en fødsel. Det starter en hormonell endring som vil påvirke deg på mange måter. Leddene i bekkenet har leddbånd som under graviditeten blir mer elastiske og dermed gir plass til den lille som skal ut i verden. Dette er en helt normal fysiologisk bekkenløsning som normalt sett ikke gir smerte.

Løsning og låsning er to betegnelser som skaper mye bekymring i befolkningen generelt. Bekkenløsning er fysiologisk helt normalt.(Foto: Unsplash)

Men jeg har jo så vondt i bekkenet mitt?

Forklaringen kan være bekkenleddsmerter som kan oppstå under og etter graviditet. Dette er en diagnose som stilles på bakgrunn av din sykehistorie, og undersøkelser med helt spesifikke tester. Årsaken til smerten er usikker.

Det er dessverre slik at rundt halvparten av alle gravide opplever smerte fra rygg eller bekken. Det som er positivt er at de fleste blir helt fine i etterkant av fødsel.

Hva gjør jeg når jeg får smerter under graviditeten?

Noen kvinner opplever smerter fra bekkenet allerede i 1. trimester. Dette bør undersøkes hos kvalifisert helsepersonell. En fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse vil kunne identifisere problemet ut fra samtale og undersøkelse med spesifikke tester. Det skal ikke være behov for bildediagnostikk. Tidlig oppfølging og veiledning kan forebygge langvarige smerter og overbelasting av andre ledd og muskler.

Graviditet kan for mange kvinner være plagsomt og påvirke aktivitet. (Foto: Unsplash)

Behandlingen som anbefales er individuell ut fra hvilke funn fysioterapeuten gjør og hvordan du fungerer i hverdagen. Fysioterapeuten vil trygge deg med kunnskap om hvordan kroppen fungerer under graviditet. Du vil i tillegg følges opp med individuelle øvelser og tilrettelegging av din hverdag. Noe som er felles for alle gravide er å holde kontakt med bekkenbunnmuskulaturen, her kommer det noen tips.

Bør jeg be om keisersnitt ved bekkenleddsmerter?

Det er anbefalt for kvinner med bekkensmerter å føde vaginalt. Det er ikke dokumentert at keisersnitt beskytter bekkenet vårt.

Hva hvis smertene i bekkenet ikke forsvinner etter fødsel?

Det er anbefalt å avvente behandling for bekkenleddsmerter de første 6 ukene etter fødsel. Bekkenet trenger tid og ro til å trekke seg sammen. Hvis du ikke opplever spontan bedring etter barseltiden så bør du få hjelp. Du tar enten kontakt med fastlegen, eller direkte kontakt med fysioterapeuten.

På nettsidene til Oslo Universitetssykehus kan du lese mer om bekkenleddsmerter. De har i tillegg utarbeidet en informasjonsfilm.