Grøt og matresten på bordet, under bordet, på stolen, gulvet og den lille må helst i dusjen….phu! Selv når det er du som serverer mat til den lille blir det gris, hvordan skal det gå hvis barnet får fritt spillerom?

Motorisk utvikling handler like mye om å forflytte seg, som å utforske verden gjennom sine sanser og bruk av hender. Utviklingen skjer gradvis og de første månedene har ikke den lille så god kontroll på hvordan hendene brukes. Lysten etter å gripe etter en leke er der, men det er først etter 4 måneders alder at den lille begynner å styre hånden målbevisst. Synet, hørsel og hendene fanger interessen for et objekt, strekker ut hånden for å hente det – og puttes rett inn i munnen! Det er dette som beskrives som viljestyrte bevegelser.

Hånd til munn – alt må smakes. (Foto: Colin Maynard)

Det å smake på leker, støvdotter, småstein og mat er spennende for barn. Det et er viktig å følge med på hva som går inn i munnen, så det ikke svelges og setter seg fast. Hvis det skulle skje er det viktig å kunne handle raskt.

Det første grepet gjøres med hele hånden før presisjon utvikles med øvelse. Det tar tid før den lille kan plukke opp et lite blåbær og putte det i munnen.

Ikke la frykten for at de setter i halsen stoppe lysten til å utforske. Skap et miljø med matbiter av trygg konsistens som kan plukkes opp og puttes i munnen. Helsedirektoratet anbefaler at barn som har begynt med viljestyrte bevegelser får smake på spennende matvarer. Bruk en stavmikser og tilbered variert mat til riktig konsistens. Du begynner med å mose all mat. Spe det ut med morsmelk, det er en kjent smak. Etterhvert prøver du ut tykkere konsistens og bløte biter som den lille kan plukke opp. Det viktigste er å unngå salt og honning til barn under 12 måneder.

Blåbær er spennende og veldig godt. Kanskje du kan dele de i to hvis du er redd det setter seg fast? Fargerik mat er ofte næringsrik mat! (Video: privat)

Når du er klar for å prøve annen mat enn morsmelk lurer du gjerne på hvordan den lille skal sitte. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om å sitte. Som med alt annet skal du gi barnet ditt variasjon. Prøv å se om barnestolen i oppreist stilling kan gi god nok støtte for en kort økt ved matbordet. Friske barn tåler en utfordring, men ser du at den lille “faller sammen” må du enten gi mer støtte, vente noen uker eller ta korte økter i stolen.

Lykke til ved matbordet, og så vasker du etter leggetid!