Når du ser tilbake på de siste månedene av ditt barns liv så vil du nok tenke at tiden går fort. Fra å rulle rundt på gulvet begynner barnet å ville opp og frem. Nysgjerrigheten lokker frem nye ferdigheter hos den lille. Hvis du på den andre siden står midt i en periode der barnet ditt ikke tar det neste steget, kan hverdagen oppleves som litt tøff.

Det er mange utfordringer det første leveåret, og på filmen under får dere se en liten gutt som prøver ut mageleie. Det vil ta tid før den lille forstår hvordan han balanserer vekten gjennom kroppen.

Kjenner du deg igjen? Å finne stabilitet i mageleie krever mye for den lille og det er klart at det er lett å tippe over igjen på ryggen. Bruk matte eller et teppe så landingen går greit. Øvelse gjør mester. (Foto: privat)

Den neste filmen viser en liten gutt som prøver å komme seg fremover. Han bruker hver muskel i kroppen og jobber hardt for å nå målet. Ballen er utrolig spennende, men han må dessverre gi tapt og frustrasjonen er stor. Han ligger på gulvet med bar hud, kunne det gått hvis det var mindre friksjon?

Ballen triller av gårde og livet på utsiden av matten er veldig spennende! (Foto: Linn Daatland)

Den samme gutten viser oss hvordan han nå har begynt oppreisning. Han prøver seg opp på knær og eksperimenterer ut og inn av stillingene. Han opplever at det er vanskelig og gir uttrykk for dette. Det er lett for oss foreldre å da stille til disposisjon, men kanskje en støttende og motiverende stemme er vel så viktig.

Nå forstår jeg faktisk hvordan jeg skal skyve meg opp fra gulvet. Det er ikke lett og det krever mange repetisjoner og god støtte fra mamma og pappa. (Foto: Linn Daatland)

Mitt råd er å ta det med ro, det vil løsne. En kombinasjon av at den lille får tid og mulighet til å øve seg, og at du har en hjelpende hånd der du ser det trengs. Vær på gulvet sammen med barnet ditt. Husk på når du selv er sliten så er det motivasjon du trenger. Heia, heia!

Hvis du ønsker flere råd så har jeg tidligere skrevet om barn som ikke vil krabbe, utfordringer i mageleie og i sittende, og om hvordan barnet ditt forflytter seg generelt. Håper innleggene vil være til støtte og inspirasjon.