Jeg husker hvor høyt datteren min elsket den første leken sin. Den rød elefanten som hang på sengekanten og senere kunne tas med på overnatting hos besteforeldre. Det er klart at leker har betydning for barn, men er det viktig hva de leker med?

Utrolig hvordan en leke kan gå i arv fra barn til barn. (Foto: Marthine Stange)

Barna våre har gjerne den ene leken, eller bamsen, som betyr mer enn noe annet. Det er ikke alltid lett å forstå hvorfor de velger akkurat den ene leken. Jeg ble engang spurt av en stor leketøysprodusent om jeg kunne promotere lekene deres gjennom min rolle som fysioterapeut. Leker har forskjellige egenskaper som å underholde, utfordre, trygge eller motivere. Jeg husker budskapet mitt ble å velge leker som gir en respons på barnets handling.

Den beste leke er storesøster som tuller og ler. (Foto: privat)

Jeg mener at den nyfødte har den beste leke i deg, ditt smil og din stemme. Bruk av syn og hørsel er en fin kombinasjon den første tiden. Få barnet til å snu seg etter din stemme, for så å oppdage den de er glad i. Etterhvert kan du prøve ut spennende ting med sterke, klare farger. I min jobb bruker jeg foreldrene som stimuli til bevegelse, hvis ikke prøver jeg å fange oppmerksomheten med en enkel leke i klar farge.

Det er spennende å ligge under en babygym. Hvis det henger mange leker i forskjellige former og farger så kan det bli vanskelig å rette oppmerksomheten mot et mål. Et tips er å hekte på en leke først, for så å gradvis gi flere synsopplevelser. Husk å plassere babygymmen over barnets bryst slik at hånden kan strekke seg etter det som henger der og frister.

En lett, liten ball som er enkel å holde, god å smake på og skaper ingen vondter når den faller mot ansiktet. (Foto: privat)

To-hånd leker er fint. Det kan stimulere til at barnet samler hendene sine foran kroppen eller bytter leken fra hånd til hånd.

Speil er morsomt både for deg og den lille. Det finnes mange fine speil som del av en leke, men et speil satt inntil veggen fungerer også fint. Titt-tei, der ser jeg både mamma og meg selv!

Leker er stas! (Foto: Marthine Satnge)

Det er ikke slik at jo mer fancy leke, jo morsommere blir det. Mye farge, lyd og bevegelse kan faktisk bli litt overstimulerende. En lur ide er å sette leker bort i en periode for så å ta de frem. Bare se hvor spennende det er å komme hjem til barn som har andre leker enn deg.

En tips til: ha en ball eller fem i huset! Ikke fordi barnet ditt må bli fotball eller håndballspiller, men fordi det skaper bevegelse. Det bør alltid være lov til å ha ball inne, og så får du heller ommøblere litt der det er lov til å leke med ball.