Førskoledagene er i år avlyst, men kjøp av ny skolesekk står nok på manges ønskeliste. En mor spurte meg om hva de må tenke på ved kjøp av skolesekk. Hun hadde hørt om barn som fikk vondt i ryggen hvis de gikk med feil sekk. Med tre egne barn som har gått mange år på skole har jeg kun en assosiasjon med skolesekk; den må se kul ut, og da er alt ok! Som fysioterapeut ønsker jeg å tenke ergonomisk, at sekken bæres med mist mulig belastning på barnets kropp. Er det slik at skolesekken kan skape vondter i barnets rygg og kropp?

I mitt søk på dokumentasjon kom jeg over en annen blogg skrevet av en dyktig kollega. Anbefaler at alle foreldre som er bekymret for skolebarnet leser dette innlegget.

Her er det tydelig redegjort for at skolesekken på ingen måte kan skape fysiske plager i barnets kropp. Innlegget viser i tillegg til en oversikt over forskning gjort på området som kan trygge de foreldre som er redd for ryggsmerter.

Sekk med Hello Kitty var førstevalget til skolestart. Det ble naturlig med en litt romsligere sekk etterhvert som bøkene skulle være med hjem. (Foto: privat)

Dette gir meg ingen grunn til å skulle anbefale en skolesekk fremfor en annen. Mitt råd er derfor å ta med seg den unge og lovende så valg av sekk blir godkjent av den som tross skal bære den frem og tilbake hver eneste dag.

Motivasjon til å være i aktivitet er det viktigste du kan gi ditt barn. Fra å tenke at sekken skaper plager i barnets rygg ønsker jeg at du snur fokus til det å være aktiv med sekk på ryggen. Det er vist at barn som går til og fra skolen hver dag er gjennomsnitlig mer aktive enn barn som må ta bil eller skolebuss.

Husk at trivsel og en aktiv hverdag er viktigere for en kropp i vekst enn hva barnet bærer på ryggen.