Tiden for trampoline er i full gang og gleden over å få hoppe er stor blandt både store og små. For at gleden skal kunne vare så er det noen få tips som er lurt å ta med seg på veien.

Akrobatikk er avansert og krever mye trening. (Foto: Unsplash)

Da min datter var 2 år så lekte hun på trampolinen med broren sin. Han var mange år eldre, og tyngre. De hadde det så gøy, rullet rundt, hoppet og øvet seg på balansekunster. Jeg sto ikke ved siden av de hele tiden og hadde heller ikke laget noen regler for hva de kunne gjøre. Da jeg snudde meg fra blomsterbeddet der jeg luket, ser jeg storebror ta god sats og lander tungt i trampolineduken. Den lille 2 åringen flyr deretter høyt i luften og lander uten at duken klarer å gi etter for kraften i fallet.

Hun brakk beinet sitt. Hun var ikke den første eller den siste som skader seg i lek på trampolinen.

Skader som er kjent fra lek på trampoline er brudd i forskjellige knokler, mest rapportert er brudd i albu. Mer alvorlige skader i nakke og hode er ofte som resultat av forsøk på å ta salto. Skadene er hyppigst på de eldre barna, men typisk skjer det skade på de yngre i lek med eldre barn.

Vente på tur (Foto: Marthine Stange)

Det skal ikke bety at å hoppe på trampoline kun er farlig. Det betyr at du må lage noen hopperegler og gjerne forklare barna hvorfor de er viktige. Sikkerhetsnett er en selvfølge når trampolinen står høyere enn bakken. Se over utstyret hver vår så alt fungerer som det skal, det er du som har ansvaret for vedlikehold og bruk av trampolinen som står i din hage. Grunnen til at datteren min skadet seg var forskjell i vekt på barna som lekte. Hjemme hos oss så får kun barn i samme størrelse leke på trampolinen og kun 2 får hoppe samtidig. Med vannspreder under duken har barna det veldig gøy, men det øker i tillegg risiko for å kunne skade seg så hold et ekstra øye med leken.

Trampolinelek er bra for alle aldersgrupper; balansetrening, kondisjon, bevegelse og mye glede skapes på den sorte duken. Barna utfordrer kroppen på en ny måte og opplever mestring. Jeg ønsker dere en aktiv og skadefri sommer.