Visste du at fosteret i magen begynner å bevege seg etter ca 9 uker? Når babyen hikker i magen skaper dette en bevegelse som er starten på den motoriske utviklingen. Babyen har derfor allerede mange ukers aktivitet bak seg når den kommer til verden! I magen er alle bevegelsene vektløse. Bevegelsene får støtte av fostervann og livmorveggen. Når babyen strekker ut en arm eller et bein møter den livmorveggen, noe som får babyen til å trekke seg sammen igjen til det vi kaller fosterstilling eller fysiologisk fleksjon.

En uke gammel jente der spontane bevegelser
vandrer igjennom kroppen. (Film: Marthine Stange)

For terminfødte babyer er bevegelsene preget av store, ukoordinerte bevegelser. Armer og bein sparker helt tilfeldig i alle retninger. Det er vanskelig å se et mønster i disse bevegelsene, bortsett fra at en bevegelse utløser gjerne flere. Når babyen din ligger på ryggen er det spennende å studere hva som skjer når den snur på hodet eller beveger en arm. Du ønsker å tro at babyen din strekker seg etter deg, men det tar litt tid før den vil klare dette kontrollert.

Babyen har primitive reflekser i kroppen som blant annet sørger for overlevelse. Søkerefleksen utløses når babyen kjenner noe mot kinnet sitt, den snur seg og søker etter brystet. Sugerefleksen hjelper babyen til å holde taket i brystet og suge til seg næring. I tillegg har de reflekser som utløser et sterkt grep, grip med tær og mororefleksen der babyen slår ut med armene sine for så å samle de sammen igjen. Dette er alle reflekser som utløser bevegelse og som senere blir integrert i kroppen.

De typiske nyfødtbevegelsene går gradvis over i et nytt bevegelsesmønster når babyen nærmer seg 2-3 mnd.

Her er jenta 3 mnd og bevegelsene er mer kontrollert.
Hun bruker hendene til å kjenne på magen og føttene
møtes. Leken som ligger ved siden av henne gjør henne
nysgjerrig og hun har lyst til å ta på den.
(Film: Martine Stange)

De nye bevegelsene har en helt annen flyt og harmoni, og kan se ut som en liten dans. Armer og bein ligger aldri helt stille, men det produseres små, delikate “justeringer” igjennom hele kroppen. Du vil kunne observere disse bevegelsene når babyen ligger helt uforstyrret og koser seg i sin egen verden. Disse bevegelsene er et bilde av et normalt nervesystem. I tillegg begynner den lille å bli mer opptatt av sine omgivelser og bruker sansene sine til å utforske verden.

Den dansende, harmoniske bevegelsesperioden går så gradvis over i det vi definerer som viljestyrte bevegelser. Det kan variere litt fra barn til barn, men ofte starter dette rundt 4-5 mnd alderen. Nå har nervesystemet til babyen fått øve seg lenge gjennom spontane bevegelser og overvunnet tyngdekraftens første hindre. Omgivelsene inspirerer til neste steg. Den lille vil nå øve inn ferdigheter som å strekke seg og gripe etter en leke, snu seg for å endre stilling og etterhvert kunne bevege seg rundt.

Tenk for et fantastisk lite menneske du er mamma og pappa til! Og husk, den lille er helt prisgitt deg med din omsorg og kjærlighet.