Vinter er høysessong for luftveisinfeksjoner og vi er alltid bekymret for at den nyfødte skal bli syk og kanskje må behandles på sykehus. Mange har kjennskap til RS viruset, dette er for større barn et vanlig forkjølelsesvirus, men for det nyfødte barnet kan denne smitten lage et vrient sykdomsforløp.

Så hva gjør du for å hindre at babyen din smittes?

Vaske hendene er gøy med en sang! (Foto: Lano)

God håndhygiene er det aller viktigste. Har du flere barn og da gjerne eldre søsken som går i barnehage så kan du ikke hindre at risikoen er tilstede. Da er det: “vask de henda, vask, vask de henda” som gjelder! I tillegg kan det være lurt å unngå store folkemengder når babyen er nyfødt.

Det er jo ikke alltid du klarer å forebygge for smitte. Snørr og slim kommer snikende og barnet blir tett i pusten. De minste barna puster kun med nesen og det er da slitsomt når nesen tetter seg. Ta kontakt med fastlegen eller legevakten hvis du er bekymret for almenntilstanden til barnet ditt. Det er regel nr 1 uansett. Ut over dette så skal du prøve å holde luftveiene så frie for snørr som mulig. Gode tips er å bruke OtriBaby neserens eller PhysioMer baby (jeg er ikke sponset). De får sugd ut slim eller åpnet luftveiene på en skånsom måte. Du skal allikevel begrense bruket av disse så slimhinnene ikke blir for irritert. Det mest skånsomme, og gjerne effektive tipset, er å bruke saltvann som kan rense og i tillegg fukte nesens slimhinner. Flere råd får du på apoteket eller hos helsesykepleier.

Variere stilling.

Det syke barnet trenger ro og masse kjærlighet. Samtidig er det viktig å passe på at barnet får i seg nok næring. Når barnet ikke spiser og drikker blir de trøtte og slappe. Blir barnet ditt mer og mer slapp – kontakt lege! Som fysioterapeut kan jeg anbefale at babyen din varierer stilling hyppig. Lungene får mulighet til å brukes bedre når de får variasjon av stilling. Bevegelse kan også hjelpe slimet til å løsne og bevege seg oppover. Målet er at slimet blir løst så det kan bevege seg oppover i luftveiene og så fjernes. De yngste barna svelger ofte slimet og du ser det kanskje først i en gulp/oppkast eller i avføringen.

Det er gøy å leke med såpebobler. Både å blåse, men også å strekke seg etter boblene er fin aktivitet for å få fart på slimet. (Foto: Sigbjørn Fevang)

Løsne. Flytte. Fjerne.

Hvis du har et litt eldre barn så er det lettere å gjøre jobben sammen. Prinsippet er å få slimet til å løsne så det kan flytte på seg og til slutt fjernes. Barn har gjerne litt energi på lur selv når de er syke. Da er det bare å være kreativ så leken skaper variasjon og bevegelse. Etter litt lek og morro kan du prøve å få barnet til å bruke pusten sin så slimet kan flytte seg oppover og til slutt spyttes ut. Hvis barnet får litt motstand på utpust så kan “flytteprosessen” få enda bedre effekt. Dere kan prøve å lage «dogg» på et speil eller vindu. Dere kan også leke med et sugerør i en flaske med vann (ta gjerne litt konditorfarge i vannet så blir det gøy). Blåse bobler i flasken krever ekstra jobb på utpust. Det kan ha effekt om utpusten varer litt lenge. Da kan dere leke med såpebobler eller konkurrere om å blåse fastelavensfjær over bordet? Å blåse opp ballong kan være tungt, men bra aktivitet og veldig gøy! Ofte kan denne leken med pusten få barnet til å hoste spontant uten at du må be de om å hoste.

Å blåse opp en ballong krever at barnet bruker lungene på en god måte. (Foto: Unsplash)

Ta kontakt med fastlegen.

Husk å alltid kontakte fastlegen hvis du er bekymret for barnets allmenntilstand. Rådene i innlegget er noe du kan utføre parallelt med den behandlingen legen anbefaler. Hvis barnet ditt får medisin som inhalasjon kan det være lurt å få den til å virke litt før dere begynner å herje og leke med pusten.

Jeg ønsker dere alle en frisk vintersessong.