Jeg har ingen gode minner fra den grønne flasken med den fæle smaken! Det hjalp faktisk ikke at jeg fikk tilbud om SanaSol som premie etter skje fylt med tran. Som nordmenn flest har jeg prøvd å gi tran til mine barn. Med høylytte protester og lukt som satt seg fast i babyklærne klarte jeg ikke å gjennomføre dette. Mine barn fikk derfor kun tilskudd av vitamin D. Hvor lenge jeg ga barna vitamin D, husker jeg faktisk ikke. Så da min kloke kollega presiserte viktigheten av vitamin D livet ut, kjente meg som en dårlig mor. For er det en del av kroppen jeg som fysioterapeut burde ha god kunnskap om så er det helsen til knokler i skjelettet vårt. Jeg vil derfor minne meg selv og andre på hvorfor det er viktig at vi alle tar vitamin D.

Hvorfor vitamin D?

Det pågår mye forskning om vitamin D og helse. Mangel på en enkelt vitamin vil sjelden gi sykdom hos ellers friske barn, og spiser du variert kost som inneholder kjøtt, fisk og grønt sikrer du kroppens naturlige forsyning av de fleste vitaminer. Det viser seg allikevel at kroppen kan ha et for lavt lager av vitamin D. En mangel kan i alvorlige tilfeller faktisk forårsake varige helseproblemer hos både voksne og barn. Dette kan spesielt handle om svekket eller skadet beinbygning. Det forskes mye på sammenheng mellom inntak av vitamin D og mer alvorlige tilstander som bla kreft og demens, men per i dag er det ikke bevis for sammenheng utover gevinsten av sunne knokler.

Vitamin D bidrar til å tilrettelegge forholdene i tarmen slik at kroppen tar opp kalsium fra maten vi spiser. Vitamin D og kalsium sørger sammen for at vi får en sterk beinbygning som bygges allerede fra barndommen.

Hvordan få vitamin D?

Sunne kostvaner og soleksponering vil gi deg noe vitamin D. De viktigste næringskildene er fet fisk, som makrell og laks, og kalvelever, ost og eggeplommer. I tillegg er margarin og ekstra lett melk (den grønne kartongen) beriket med vitamin D. Vi som lever så langt nord påvirkes av klima med en lang og mørk vinter. Solen er i disse periodene dessverre for svak til å få i gang D-vitaminproduksjonen i huden.

Forskere anslår at det er nok med 10-15 minutter sol på ansikt og armer 2-3 ganger i uken om sommeren til å fylle kroppens behov for vitamin D. (Foto: privat)

Legeforeningens kampanje Gjør kloke valg, fraråder å bestille analyse av vitamin D hos personer uten økt risiko for vitamin D-mangel.

Med kunnskap om dette må du sikre ditt barns, og faktisk hele familiens daglige tilskudd av vitamin D. Anbefalingen er derfor å gi 5 µg (5 dråper) fra 4 ukers alder. For eldre barn og voksne så følger du anbefalingen som står på produktet du har kjøpt. Her er link til anbefalt inntak.

Så til deg som sliter med å gi barna tran, ikke glem at den viktigste ingrediensen er vitamin D.