Har du opplevd at det kommer lyd fra leddene til den lille? Det typiske er at du kjenner det når du løfter barnet eller i en stellesituasjon. Lyden høres feil ut på en så liten kropp! Er det slik at du må undersøke barnet hvis du hører knepping og knirkelyder?

Det er gjerne ved løft du kan høre en lyd fra leddene som får et drag. Dette er helt ufarlig så lenge barnet ikke reagerer med smerte. (Foto: Martine Stange)

Lyd fra ledd er som regel helt ufarlig og faktisk helt normalt.

Jeg skal beskrive for deg hva som kan være årsaken. Du kan se for deg bløtvev (sene/muskel) som flytter seg over hverandre, eller over naturlige utspring på skjelettet og dermed utløser en lyd.

En annen årsak er hva som skjer i kontakten mellom leddflatene når de beveges. Dette er lyden du sikkert kjenner fra å trekke i en finger. Du har litt væske mellom leddflatene slik at de skal gli fint over hverandre når du beveger deg. Hvis det kommer et lite drag på leddet under en bevegelse, så vil det skapes et slags tomrom der det dannes en liten gassboble fra denne leddvæsken. Når denne boblen strekker seg så sprekker den til slutt og lyden kommer.

Begge fenomen er helt ufarlig og gjør ingen skade.

Med en lett hånd skal du kunne leke og kose med barnet. Bli kjent med barnets bevegelser slik at du forstår hvordan leddet beveger seg og det vil gi deg en større trygghet. (Foto: Sigbjørn Fevang)

Ved uttrykk for smerte må du reagere.

Det jeg vil fremheve er at dette er lyder som utløses ved normal håndtering av barnet. Hvis barnets ledd settes i en unaturlig posisjon så skal du være oppmerksom på at det du hører kan ha påvirket leddet eller bløtvev på en negativ måte. Sjekk at leddet ikke blir varmt eller hovent. Hvis du opplever at barnet ditt gir uttrykk for smerte eller påvirkes i sine bevegelser må du kontakte fastlegen så videre utredning kan starte.