Som dere ser på videoen er den lille modellen min nå i full gang med å lære seg å gå. Den umodne gangen er karakteristisk og minner om Bambi´s opptreden på isen! Det er mange variasjoner av gange og det er derfor vanskelig å si noe om hva som er normalt. Det typiske er at den lille går med beina godt fra hverandre og med litt bøy i hofter og knær. Ryggen holdes ganske rett og skuldrene trekkes bakover for å skape balanse. Det er typisk å se at de holder armene ut fra kroppen. Føttene treffer underlaget med flat fot og du ser at de griper med tærne. Gangmønsteret endrer seg så gradvis med alder mot smalere beinstilling, bedre balanse og begynnende fotavvikling. Noen barn bruker litt tid før de klarer å plassere hælen først når de lander (tågange), men de fleste lærer dette ila noen år.

Her ser du den lille frøkna som nå har gått i ca. 2 mnd. Breibeint og i full fart! Hvis du ser nøye på føttene så kan du se at hun griper med tærne og at den ene foten vender mer innover enn den andre. Dette er helt normalt og trenger ingen oppfølging.
Når foten står og går vil den plassere seg i den stillingen som gir best balanse. Her ser dere at tærne griper og trekker forfoten innover. Dette er normalt i den umodne foten. (Foto: privat)

Mange barn har en tendens til at foten dreier seg litt innover. Hos noen barn er det kun den ene foten som trekker seg innover, men hos andre så gjelder det begge føttene. Når tærne i tillegg griper ned mot underlaget kan det se ut som om foten er litt skjev. Det er som regel helt normalt og vil utvikle seg etterhvert som barnet vokser. Hvis barnet ditt snubler mye så kan dette være årsaken. Godt, stabilt skotøy kan da hjelpe å balansere foten. Se rådene jeg ga i tidligere innlegg. Hvis barnet vedvarer å snuble så kan du ta kontakt med fysioterapeuten på helsestasjonen så de kan gi deg råd.

Årsaken til at foten er skjev (pes adduktus) kan komme fra hvordan babyen lå i magen til mamma. Vi vet ikke akkurat hvor mange dette gjelder, men det antas at i hvertfall 1-2 av 1000 nyfødte har en slik skjevhet i en eller to føtter. Mange har fått råd av fysioterapeuten etter fødsel, mens andre legger ikke merke til det før barnet begynner å gå. Forskning viser at det er kun de føttene som er veldig stive som trenger behandling. En lett eller moderat skjev fot, normaliserer seg fint ettersom barnet vokser og utvikler seg. Men er du bekymret for babyen eller barnet ditt, bør du kontakte fysioterapeuten på helsestasjonen så de kan sjekke om foten er myk og fin.

Her ser du en fot som er ganske stiv og trenger behandling. (Foto: privat)

Du lurer kanskje på hva slags behandling en stivere fot kan trenge? Ortopedene som jobber med barn har mulighet til å tøye foten inn i normal stilling med bruk av gips. Det er også noen som prøver å ha på en slags skinne eller spesialsko som korrigerer feilstillingen. Fysioterapeuten kan i tillegg vise hvordan foten kan tøyes inn i riktig stilling og det alene kan holde for en fot som ikke er veldig stiv. Behandlingen på stive føtter utføres i samarbeid med lege og fysioterapeut.

Som et ekstra råd så er det ofte slik at hvis en baby er født med den ene foten litt skjevere enn den andre så skal du være ekstra oppmerksom på at babyen er flink til å snu hodet sitt til begge sider. Dette har jeg skrevet om i et tidligere innlegg (torticollis). Jeg anbefaler deg å lese dette hvis du tenker at dette kan være tilfelle hos din lille baby.

Jeg ønsker dere lykke til på ferden!