I mange måneder har du båret babyen i deg. Den mest naturlige transport en baby kan få. Så ser babyen dagens lys, og legges opp til mors bryst. Tryggheten ved å kjenne mors hjerte, lukt og varme gjør overgangen til verden mykere. Ligge hud til hud på foreldrenes bryst kan starte mange gode prosesser hos både den lille og den store. Men ikke alle finner det like naturlig å fortsette denne intime nærheten når babyen skal bæres. Jeg husker selv jeg ble overopphetet av å ha den lille så tett, og trengte litt mer avstand for å ha det komfortabelt. Da babyen ble litt større synes jeg det ble genialt å kunne bære både i sjal og sele. Spesielt da nr 3 ble født, før nr 2 hadde begynt å gå, og jeg skulle følge nr 1 i barnehagen!

Så deilig å få ligge hud til hud på mammas bryst mens middagen lages. (Foto: Siri Hukkelås)

Hva er viktig å tenke på?

Hvis du har lyst til å vedvare bæring fra fødsel kan det være lurt å ta hensyn til hva babyen din trenger av støtte. Den nyfødte klarer ikke å holde sin egen kropp oppreist og trenger derfor all den støtte du kan gi. Hvis du kan tenke deg hvordan vekten av barnets kropp fordeler seg i liggende, så kan du prøve å fordele den samme tyngden i oppreist stilling. Skjønner? Da trenger du et bæretøy som kan fordele denne tyngden fra babyens topp til tå!

I tillegg må du tenke på hvordan armer og bein blir liggende i denne “låste” stillingen. Jeg har tidligere skrevet om fysiologisk fleksjon eller fosterstilling. Babyen din trenger å samle kroppen sin inn mot midtlinje og da helst med bøy i armer, hofter og knær. For å roe seg liker de i tillegg å få hånden sin opp til munnen og ansiktet. Stå derfor foran speilet, når du posisjonerer babyen, så du ser hvordan stillingen ser ut. Tenk i tillegg på mulighet til variasjon av hodets stilling. Passe støtte rundt hodet, gir mulighet for at barnet kan snu seg fra side til side. Ok? Da er du good to go!

Noen velger å svøpe babyen sin med hendene ned langs kroppen. Jeg vil anbefale at babyen får mulighet til å ta hånden opp til munnen sin. (Foto: AndriyKo Podilnyk on Unsplash)

Hvordan velger jeg bæretøy?

Det er stor forskjell på bæretøy og derunder bæreseler. Noen gir god støtte, mens andre kan det være lurt å bruke fra barnet kan holde sin egen kropp bedre oppreist. Det betyr at barnet har god hodekontroll og trenger lite støtte i sittende. Friske barn har bedre kontroll fra 5-6 mnd alder. Det er mange som vil kunne anbefale gode produkter som kan brukes fra babyen ikke har den samme kroppskontrollen. Jeg synes derfor det beste du kan gjøre er å be om veiledning fra en bæregruppe eller fra den som selger deg produktet.

Bæresele
(Foto: Marthine Stange)

Det som er viktig er at barnet får fordelt kroppens tyngde på en god måte i bæretøyet. Hvis barnet ikke får god støtte, vil vekten vandre ned gjennom rygg og lande i bekkenpartiet. Det er i tillegg viktig å ivareta den gode froskestillingen i hoftepartiet. Selvom mage mot bryst gir best posisjon og trygghet, er det mange som ønsker å snu barnet slik at omgivelsene kan nytes fra utkikksposten. Dette er et valg du selv må ta på vegne av ditt barns behov.

Et tips til: be om hjelp der du kjøper bæretøyet til hvordan du fester det på deg. Det er lett å bli svett når du står hjemme med den lille, og ikke forstår opp ned på det du har kjøpt! Jeg ønsker deg lykke til og håper du trives med det valget du tar.