Det er viktig å kjenne etter at barnet hverken er for kald eller for varm. Tips: fest temperaturmåler på pulken med sensor du kan legge inn i pulken. (Foto. privat)

Temperatur og barn i pulk.

På østlandet er det tradisjon for å holde de minste inne når gradestokken bikker – 10 grader. Spør vi foreldre som bor lengre nord i Norge, så rister de nok på hodet av denne varsomheten. Det er forsket lite på når det er for kaldt for barn å være ute. Det vi vet er at barn under 6 mnd regulerer temperaturen dårligere en større barn som er i mer bevegelse. Vi bør derfor ta hensyn til kroppstemperatur, kald vind på huden og barnets luftveier. Husk at effektiv kulde kan være kaldere enn det målestokken måler når det blåser surt. Du som har barn med astma problematikk kjenner nok til dette. Heldigvis er det da mulig å ha på en slags maske som varmer opp luften før den trekkes inn (Jonas maske). En bøff er også et godt alternativ til de større barna.

Temperatur må du ta hensyn til uansett hva slags fremkomstmiddel barnet ditt benytter. Velger du en tur ut i kulda, så husk ull innerst, og så varme, vindtette klær. Tipset er å kle på med lag på lag, luften varmes opp mellom lagene og barnet holder varmen. Pass på at barnet i pulken ikke blir for varmt. Et tegn kan da være at barnet blir slapp og søvnig.

Mamma og meg på skitur med varm lue, vindtett dress, gode votter oppi en skinnpose. Husk å feste med seler og la skjermen ta av for snøføyke og vind. Tips: bruk slalombriller på den lille. (Foto: privat)

Jeg er blitt fortalt at da jeg kun var et par år gammel, falt jeg ut av pulken, i fart, uten at det ble oppdaget med en gang. Jeg forsto på min far at dette er noe han ikke vil at andre skal oppleve. (Henriette)

Sitter barnet mitt trygt?

Så er det denne lille kroppen da, som skal ut på tur. I tidligere innlegg har jeg snakket om å sitte før barnet setter seg selv. I en pulk så kan du legge barnet ned eller ha barnet i halvt sittende. Så lenge barnet har god støtte i denne stillingen så er det nok greit, utfordringen blir når terrenget og farten bidrar til hopp og sprett. Den lille kroppen, med det forholdsvis tunge hodet, har ingen sjans til å ta seg for, og det kan bli en ubehagelig reise. Dette er en god grunn til å vente med å ha barnet liggende, eller sittende i pulk, cab eller sykkelvogn de første månedene av barnets liv. Hvis jeg personlig skal gi et råd på alder, så ville jeg ventet til barnet nærmer seg 12 mnd. Først da begynner barnet å få god kontroll på kroppen i sittende.

Den gode, gamle Fjellpulken går nok aldri av moten, men det kommer stadig nye produkter på markedet som kan være gode alternativ. Cab er en sykkelvogn som kan bygges om til en pulk. Barnet sitter mer oppreist i denne. De har en slags hengekøye til spedbarn, men den er beregnet for gåtur i vogn (jeg har ikke erfaring fra dette). Tyngdepunktet er lavere i pulken enn i Cab´en, noe som gjør pulken mer stabil. Pulken derimot er nærmere det kalde underlaget, og det er viktig at det er god isolasjon mellom snø og barn. Å feste barnet godt med sele er viktig, både så ingen flyr ut i en sving, samt å unngå at barnet sklir ut av stillingen den er plassert inn i.

Veldig artig når baby blir barn og skigleden setter inn! (Foto: privat)

Det nyfødte barnet.

Jeg ønsker virkelig at dere skal få nyte snø og vintervær sammen til den lille. Kanskje må det bli tur med barnet i vogn eller i bæretøy denne vinteren. Der har det nyfødte barnet den støtten som er nødvendig for å ligge trygt og stabilt. Å stå/gå på ski med barnet i bæretøy vil jeg si er risikosport, uavhengig av hvor god skiløper du er….du kan alltids møte på en som ikke har kontroll!

DNT har gode råd på sin nettside (selvom den er litt gammel). God tur til hele familien – for den ammende mor: husk store, gode ullinnlegg!