Anbefalt løft
I like this!

Her kommer jeg med et lite hjertesukk. Når du skal bytte bleie på den nyfødte, kan det være lurt å løfte opp stumpen uten trekke babyen opp gjennom beina. (Se nederste bilde). Hoftene på den nyfødte babyen kan være ustabile den første tiden og den beste posisjonen for hoftene å være i, er den naturlige “froske-stillingen”. Du skal prøve å holde hoftene bøyd, knærne kommer ut til siden, du samler føttene til barnet og løfter varsomt opp mot brystet. Da kommer bekkenet og stumpen opp, og det er klart for bleieskift.

Please don´t lift me up like this!

Her viser jeg det som mange gjør når de skal skifte bleie. Jeg forstår godt at dette er enklere, og at det er lettere å holde beina borte fra det som er i bleien. Men, øvelse gjør mester, og når du vet at det kan være bedre for hoftenes utvikling så håper jeg du vil prøve å få det til.

Dette kan du gjøre med alle nyfødte barn, ikke bare de som har fått påvist umodne hofter eller det vi kaller for hofteleddsdysplasi.

Lykke til på stellebordet!

(Dette er ikke basert på forskning, men på erfaring og kunnskap om barnets utvikling)