Du må ikke la barnet ditt sitte før det selv klarer å sette seg. Er dette råd du har fått?

Mange foreldre forholder seg så godt de kan til de råd som blir gitt av fagpersoner de møter i småbarnsperioden. Det er allikevel mange som ikke forstår bakgrunnen for alle råd som blir gitt. Jeg er redd for at jeg som fysioterapeut kan oppleves litt svart hvitt til tider. Budskapet kan da være vanskelig å forstå. Hva er bakgrunnen for rådet om at barnet ikke skal plasseres i sittende?

Godt med en støttende hånd når ballen er viktigere enn balansen!

Service-foreldre på godt og vondt

Ditt barn vil utvikle seg i eget tempo. Det finnes ingen mal for hvordan utviklingen skjer, og variasjonene er mange. Veien til et nytt mål kan påvirkes av hvordan vi som foreldre tilrettelegger og yter service til den lille. Vi løfter opp og trøster ved gråt, vi snur barnet tilbake på rygg når protestene øker fra mageleiesstillingen, vi tilpasser oss den lille ut fra det vi tenker er best. Vi er service-foreldre og gjør det i den aller beste tro om at dette er det beste for barnet.

Det gjør vondt i mamma- og pappahjertet å la barnet streve med noe vi kan hjelpe med. Men, pass på at du ikke begrenser barnet i sin naturlige utvikling. Du må gjerne hjelpe, men mer som en coach eller en lekekamerat. Vær på gulvet sammen med barnet, bruk den motiverende stemmen og ta deg tid til å se hvordan barnet kan løse oppgaven på egen hånd.

Barnet gir seg selv god stabilitet.

Overgang fra en stilling til en annen

Overganger, eller det å komme seg ut og inn av en stilling, er ofte utfordrende for den lille. Mange starter med å komme seg fra ryggen, over på magen og videre over på ryggen igjen, til den lille ruller seg av gårde på gulvet. Barnet begynner å forstår hvordan det kommer seg rundt på egen hånd. Dette er skikkelig gøy!

Det er mange løsninger på å forflytte seg rundt på gulvet og barnet ditt vil bruke den teknikken den mestrer best. Etterhvert begynner ferden fra å ha mye kontakt med underlaget til å komme seg opp i høyden der barnet har mindre å støtte seg på. Dette er litt skummelt og kan innebære noen knall og fall. Men, når barnet forstår hvordan å skyve seg opp i sittende så er det en stor seier! Barnet ditt opplever mestring på lik måte som når du når et hårete mål!

Å komme ut av sittende stilling er ganske vanskelig og mange barn blir sittende i stillingen uten å forstå hvordan de skal løse dette. Noen lener seg fremover, andre til siden og mange faller ut av stillingen. Øvelse gjør mester, men en hjelpende hånd fra deg god å ha.

Det er sosialt å spise mat med de andre rundt bordet. Små stunder i sittende gir stor glede. (Foto: Marthine Stange)

Å plassere barnet i sittende?

Du lurer nok på hva jeg tenker om å sette barnet opp i sittende før det klarer dette selvstendig. Barnet finner ofte balansen i sittende stilling før de mestrer dette med å komme seg ut og inn av stillingen selv. Og det er jo utrolig morsomt å sitte der og oppleve verden, med frie hender og god utsikt! Det er ikke feil. Det er ingen regler. Alt er lov, men les igjennom det jeg akkurat har skrevet så forstår du at veien til å sette seg selvstendig er en fin opplevelse, selvom det kan ta litt tid.

Nyfødt og vippestol

Det nyfødte barnet kan sitte på fanget ditt med god støtte inn mot din kropp. Å sitte i en vippestol kan være et trygt sted å ha barnet når det er noe du må ordne på kjøkkenet, eller at dere er sammen på badet når du tar en dusj. I vippestolen så sitter barnet stabilt, men uten mulighet for variasjon. Ingen ting kan erstatte fri bevegelse på en matte, men korte stunder i plassert stilling gir ingen skade. Vippestol og andre nyfødtstoler som gir god støtte, gir også en fin mulighet når du skal gi annen mat enn bryst og flaske.

Take home message:

La barnet få frihet til å oppleve hvordan kroppen fungerer gjennom å prøve og feile. Vær på gulvet sammen med barnet. Tenk over hva du bruker utstyret til og hvor mye det brukes. Og, variasjon er nøkkelen til glade barn!