Familien sitter ved middagsbordet og plutselig ser du at barnet ditt strever med å få puste. Du vet ikke hva som blokkerer pusten, men du må handle raskt. Å være forberedt på en slik situasjon blir man kanskje aldri, men barnet ditt er nå avhengig av hvordan du handler. Her beskriver jeg hva du skal gjøre hvis situasjonen oppstår.

Hvis barnet ditt har satt noe i halsen, men klarer å puste, skal du oppfordre barnet til å hoste. Hvis det er et spedbarn, eller at barnet ditt ikke klarer å hoste spontant, må du handle raskt. Ikke prøve å fjerne fremmedlegemer i svelg som du ikke kan se, det kan gjøre større skade. Det første du gjør er å ringe 113. Sett telefonen på høytaler så du har begge hendene frie.

Spedbarn (under 1 år): Legg hånden din over barnets ansikt og snu det over på magen, dette gir støtte til det tunge hodet. Slå 5 harde slag mellom skulderbladene. Snu barnet tilbake på rygg, plassere to fingre på brystbenet (mellom brystvortene) og trykk raskt inn 5 ganger. Følg med om fremmedlegemet kommer opp i munnen. Gjenta serier med slag og støt til barnet har frie luftveier. Hvis barnet slutter å puste starter du med HLR.

Barn over 1 år: Stå bak barnet og hold rundt magen. Bøy barnet fremover og slå 5 harde slag mellom skulderbladene. Plasser så en knyttneve mellom navlen og brystbenet og legg den andre hånden over. Støt kraftfullt 5 ganger inn og oppover. Ikke vær redd for å bruke kraft, det som blokkerer luftveiene skal fly ut! Gjenta serier med slag og støt inntil barnet har frie luftveier. Hvis barnet slutter å puste starter du med HLR.

Brillebjørn (3 år) får hjelp til å fjerne en grønnsaksbit som stengte for luftveiene.

Linken her gir god beskrivelse av HLR for spedbarn og barn, samt en nyttig informasjonsplakat som du kan printe ut og henge opp hjemme.

Hva gjør jeg ved forgiftning?

Da Fredrik var 2 år gammel fikk han i seg kjemisk vaskemiddel. Vi holdt på å vaske huset og av alle ting klarte Fredrik å ta en slurk av husvaskemiddelet. Heldigvis reagerte han med å spytte ut. Vi visste allikevel ikke om han kunne ha svelget noe ned i magen så vi ringte giftinformasjonen. Der fikk vi beskjed om å ringe sykehuset og en ambulanse kom og hentet han. Jeg ble veldig redd da dette skjedde og hadde jeg ikke visst bedre, kunne jeg fått han til å kaste opp. Kjemiske vaskemidler kan forårsake alvorlige etseskader, og oppkast ville da gjort skaden større. Mitt råd er at du ikke sitter og venter på en reaksjon, men tar kontakt med helsepersonell umiddelbart. Det er viktig å få råd så man kan begrense skaden.

Barn utforsker verden gjennom synet, hørsel, å kjenne og å smake. Det er naturlig at barnet putter mye i munnen. Det er vårt ansvar at farlige ting ikke er tilgjengelig for barnet. (Foto: privat)

Noen råd kan jeg gi deg her: Hvis barnet ditt har svelget noe du er redd for at er skadelig, skyll munnen og gi drikke. Ikke bruk tvang da det kan forårsake brekninger. Hvis det er mistanke om oljebasert produkt så gi melkeprodukt, fløte eller is. Det anbefales alle småbarnshjem å ha medisinsk kull. Dette kjøpes reseptfritt på apoteket. Det gis kun i samarbeid helsepersonell. Ved skade på hud eller øyne, skyll godt og kontakt giftinformasjonen. Ved innånding bør du sørge for å holde barnet i frisk luft.

Lagre nummeret til Giftinformasjonen: 22 59 13 00

Last ned 113 -appen – den vet alltid hvor du er!