Med rompa i været og hodet stupende ned i madrassen ser det ikke akkurat ut som om babyen trives med å ligge på magen. Gråt etter få sekunder, og det er vanskelig å se hvordan babyen puster når hodet ligger ned i underlaget. Det er mange som sliter med å ha barnet i mageleie den første tiden. Hvorfor er det da så viktig å måtte ligge på magen?

Det nyfødte barnet trenger erfaring i mageleie. (Foto: privat)

Vi fysioterapeuter er opptatt av at det nyfødte barnet får variasjon av liggestillinger. Ønsket er at barnet skal få oppleve kroppen i forskjellige posisjoner, og kunne finne balansen uten så mye støtte fra deg. Variasjon av stilling innebærer rygg-, side- og mageliggende, men også holdt sittende og etterhvert holdt stående. I tidligere innlegg skrev jeg at barnet alltid skal sove på ryggen og at dette må øves på. Barnet trenger minst like mye øvelse på å balansere kroppen i mageleie. Mitt råd er å la den nyfødte få prøve seg helt fra fødsel, små runder av gangen. Da gir du babyen din mulighet til å tilvenne seg mageleie som en naturlig del av våkentid.

For det nyfødte barnet vil jeg anbefale en øvelse der du snur barnet fra rygg- til side- og så over til mageliggende, i rolig tempo. I klippet under viser jeg deg hvordan du kan samarbeide med den lille. Vær tålmodig og vent på barnet, selv om det er du som utfører aktiviteten. Du kan gjerne prøve å la barnet ha kontakt med underlaget under hele vendingen, uten å løfte det opp og rundt.

Trygge, varme og litt faste hender rundt bekkenet og skulder flytter tyngdepunktet fra hodet og ned til hoftepartiet. Det blir lettere for barnet å løfte hodet underveis i vendingen. Gi barnet den støtten det trenger når dere øver.

Når barnet så ligger på magen vil de fleste nyfødte syntes det er godt å få hjelp til å samle armer og bein nærmere kroppen. Du kan godt tenke fosterstilling, der alle store ledd holdes i bøy og inn mot kroppen. Kanskje en liten hånd under brystet til barnet og en hånd på rompa vil hjelpe barnet å balansere vekten i kroppen? I klippet over ser du også hvordan du kan gi barnet støtte i mageliggende stilling.

Stemmen din er viktig. Bruk stemmen din på en varm, støttende og positiv måte, og gi den nyfødte trygghet og motivasjon til å fortsette. Vi vet at øvelse gjør mester. Noen få sekunder på magen holder de første gangene. Etterhvert vil toleransen øke og barnet vil få bedre utholdenhet og kvalitet i mageleie.

Kanskje storesøster kan holde spenningen oppe? (Foto: privat)

Barn som ligger mest på ryggen får tyngden bak på hodeskallen og kan bli avflatet der trykket er størst. Dette kalles skalleasymmetri eller plagiocefali. Hos ellers friske barn så er dette en kosmetisk tilstand, men det kan være vanskelig å endre hodeformen jo eldre barnet blir.

Det å måtte øve på mageleie fra nyfødtperioden var noe jeg var veldig opptatt av for noen år siden. Det betyr ikke at jeg ikke synes dette er viktig i dag, men jeg tror at friske og nysgjerrige barn finner sin egen vei i utviklingen. Husk bare å gi barnet ditt mulighet for variasjon og bevegelse. Om barnet ditt trenger tid til å venne seg til å være på magen, så vil det komme med nok erfaring. Men, trenger du råd eller er bekymret for barnets utvikling, anbefaler jeg å kontakte fysioterapeut på helsestasjonen.