Du har kommet hjem fra sykehuset og storesøster vil løftes opp i dine armer. Du skal levere i barnehagen og den nyfødte som sitter i bilsetet skal være med inn. Matvarene som du har handlet skal inn i bilen samtidig som den nyfødte gråter…hjelp! Du har tatt keisersnitt og har fått beskjed om å ta det med ro og ikke løfte tungt…..hva gjør du?

Storesøster vil også bæres av mamma…
(foto: Sigbjørn Fevang)

17% av norske kvinner føder ved hjelp av et keisersnitt . Årsak til hvorfor du tok et keisersnitt har ikke betydning nå, det som har betydning er hvordan du skal forholde deg til operasjonssåret etter fødsel. Studier viser at den nybakte mor ikke føler seg tilstrekkelig informert etter barseloppholdet. Fysioterapeuten har kunnskap om både aktivitet og avlastning etter et operativt inngrep, men dessverre får ikke alle denne veiledningen etter fødsel.

(Foto: Unsplash)

Bevegelse og variasjon av stilling er viktig etter en operasjon. Dette er viktig med tanke på pusten og resten av kroppen. Mange synes det er vanskelig å komme seg opp av sengen, og trenger mer tid før de føler seg trygge på dette. Hvis du ruller over på siden og skyver deg opp i sittende, bruker du magemusklene mindre. Du kan gjerne ligge både på siden og i mageleie i sengen. Det kan være mer behagelig å holde en pute inn mot såret når du legger deg over på magen. Bekken og rygg avlastes godt når du ligger slik. Operasjonssåret vil ikke ta skade av dette trykket og det er faktisk slik at livmor lettere trekker seg sammen hvis du klarer å få små stunder på magen.

Som tidligere nevnt, er du i barseltid de første 6 ukene etter fødsel. Dette er av hensyn til at bekkenet ditt skal stabilisere seg. For deg som har et operasjonssår trenger du ihvertfall disse 6 ukene med avlastning. Det er individuelt, men det kan ta opp til 8-10 uker før du er klar for mer aktivitet.

Informasjonen du får etter et keisersnitt kan for noen være uklar. Du kan bli usikker på hva det betyr å ta det med ro og hva det betyr å ikke løfte tungt. Du skal forholde deg til den informasjonen du har fått, men kanskje jeg kan være med å trygge deg noe. Fra etter fødsel kan du begynne å fokusere på holdningen din i stående og gående. Kroppen må endre tyngdepunktet nå som magen er mindre. Det er nyttig å stå foran et speil eller kikke på speilbildet av deg selv når du er ute å går (window shopping). Kjenn hvordan du kan vippe bekkenet forover og bakover, tenk at du skal finne en nøytral stilling. Senke skuldrene og kjenn hvordan du puster. Vektbære på to bein, vi har lett for å “henge” på den ene hoften. Prøv å finne bekkenbunnmuskluaturen. Med en god holdning kan du lettere utfordre kroppen med aktivitet. Når du skal løfte noe opp, så bruk de sterke lårmusklene istedenfor å bøye deg fremover i ryggen. Bruk tid. Tenk “slow motion” når du gjør et løft og løft nært mot kroppen. Hvis du bruker disse rådene vil det være tryggere å gjøre de løft du ikke kan unngå den første tiden.

På samme måte som etter en vaginal fødsel, så vil jeg anbefale at du gradvis øker belastning og intensitet i trening. Når du vet at operasjonssåret er helet og du kjenner kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen, er kroppen klar for økt aktivitet. Prøv deg med med trilletur (vent med motbakke)og kondisjonstrening uten hopp. Styrketreningen bør ha fokus på bekkenbunnstrening og øvelser for bein, rygg og armer. Du kan gjøre øvelser der du kjenner lett spenning i mage, men unngå tung belastning da dette øker buktrykket. Vent med situps til det har gått 3 mnd. Jeg vil fraråde tøff trening som bootcamp og CrossFit, til du kjenner at styrke og stabilitet er på plass. Denne type trening har høy intensitet og belastning, og det er vanskelig å kontrollere øvelsene. Aktivitet er viktig når du vet hva du gjør, hvis ikke søker du råd. Har du drevet med trening før du ble gravid så er veien tilbake til “kjent” aktivitet trygg.

Husk å holde vognen tett mot kroppen.
(Foto: privat)

Trening med barnevogn etter fødsel vil jeg skrive om i et senere innlegg. Tips i dag: hold vognen tett inn mot kroppen så du ikke blir hengende etter! Å trene med vogn i bakke kan være for høy belastning de første 3 mnd etter et keisersnitt.

Hvis du etter hjemreise fra barsel opplever blødning, infeksjon eller problemer med å gå på do, må du kontakte barselpoliklinikken eller din fastlege. Hvis du kjenner smerter i bekkenleddet når du starter med økt aktivitet etter 6 uker, anbefaler jeg at du kontakter en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse. Kom gjerne med spørsmål i kommentarfeltet hvis noe er uklart. Lykke til.