Mange barn går med for små sko. Barna har myke, fleksible tær og klager ikke når skoen begynner å bli for liten. Hvis jeg skal gi råd til småbarnsforeldre om bruk av skotøy, så er det viktigste at skoen passer på foten til barnet. Husk å ta sålen ut av skoen og se om den fremdeles passer til fotes lengde.

Vri opp testen!
(Foto: Sigbjørn Fevang)

Skoen bør i tillegg ha en stødig helkappe med stabil såle. Prøv å «vri» opp skoen og du skal kjenne litt motstand. Skoen bør i tillegg kunne bøye seg fritt i den fremre 1/3 av lengden, ikke midt på sålen. Vi kommer nok aldri unna myke tøysko og romslige støvler, men husk at en god sko gir best stabilitet for fotens utvikling.

Bøye testen!
(Foto: Sigbjørn Fevang)

Bruk tid på å gi barnet ditt gode skovaner. Det er viktig å kunne åpne opp skoen og knyte den godt igjen rundt foten. Her er det mange barn og voksne som tar en snarvei! Mange sko har gode løsninger for barnet som ikke klarer å knyte skolisse (selvom dette er bra trening).

Når barnet ditt begynner å reise seg og belaster mer og mer på foten, er det på tide å bruke sko. Før dette blir skoen mest for varme og beskyttelse. Barnet som krabber har det best med en antisklisokk eller barbeint. Mange lurer på hvor mye barnet skal ha skoene på ila dagen. Med vårt klima er det normalt å bruke sko ute. Det er også vanlig å bruke innesko både i barnehage og på skolen uten at det blir for mye skotid for foten. Å gå barbeint er med på å stimulere musklene under foten. Det er derfor fint å gå på forskjellig underlag, både ute og inne, når det er mulighet for det. Jeg er ikke kjent med forskning som sier hvor mye som er anbefalt av tid med og uten sko, men erfaring sier at variasjon er alltid det beste. 

(Foto: Sigbjørn Fevang)