Hvis du så innlegget på NRK så fikk du en smakebit på diskusjonen rundt trening av magemusklene etter fødsel. Mange kvinner sliter med det vi kaller rectus diastase, eller skilte magemuskler, der de rette magemusklene deler seg under svangeskapet. Diskusjonen i media dreier seg om et utbredt tilbud av “mamma magetrening” der nybakte mødre veiledes i trening som skal styrke og normalisere disse magemusklene etter fødsel. Spørsmålet er om dette har effekt?

Når du går gravid deler magemusklene seg så fosteret får den plassen den trenger. Dette har ingen sammenheng med hvor godt trent du er i svangerskapet, men det er en naturlig prosess. Min erfaring er faktisk at de som er veldig godt trent kan ha større sjans for at musklene deler seg enn de som er svakere i denne muskelgruppen.

Etter fødsel opplever mange kvinner at de ikke har styrke i magemusklene og de føler et ubehag med en mamma-mage som ikke forsvinner. Mange håper at trening vil normalisere dette og kan bli skuffet over at det dessverre ikke er så lett.

Du kan teste om magemusklene dine har normalisert seg hvis du løfter hodet og kjenner i overkant av navlen om du møter motstand.

De 6 første ukene etter fødsel må du ta hensyn til at bekkenet skal stabilisere seg etter bekkenløsningen (noe alle har til orientering) i svangerskapet. Dette er din barseltid og jeg vil anbefale deg å vie denne tiden til å bli kjent med babyen, og få litt søvn når du har mulighet til det. Har du behov for mer aktivitet så kan du gå en rolig tur rundt kvartalet og/eller investere tid på å få kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen (tidligere innlegg). Ingen aktiv trening i disse ukene! Etter barseltiden på 6 uker (har du tatt keisersnitt må du ofte vente med økt aktivitet til såret er helet) kan du gradvis komme tilbake til normal aktivitet. Jeg forstår godt om du har dårlig tid, men ikke sett så høye krav i denne første perioden. Du vil forstå at investerer du i taktisk oppbygging av kroppen, så har du et bedre utgangspunkt for å komme tilbake i form.

Hva gjør jeg da med denne mamma-magen som buler ut når den strammes og kjennes som et krater når du ligger på ryggen og kjenner med fingrene rundt navlen? Hjelper det å trene kjernemuskulatur, spesifikke mageøvelser eller gode, gamle situps? Professor Kari Bø er en av våre fremste forskere innen kvinnehelse. Hennes forskning viser at det dessverre ikke hjelper å gjøre øvelser for å redusere avstanden mellom magemusklene. MEN good, old news: det lønner seg å trene spesifikk bekkenbunnsmuskulatur for å styrke bekkenbunnen!

Professor Kari Bø anbefaler derfor den nybakte mamma å ta tiden til hjelp, og jeg som har født 3 barn er helt enig! Kroppen vår har unike måter å tilhele seg naturlig og du har et langt liv foran deg. Ikke stress med den magen! Ta på deg badedrakt og vær stolt av at du har født frem den skjønneste lille baby. Så betyr det jo ikke dette at trening i seg selv ikke er viktig, en aktiv mamma er som regel en fornøyd mamma.

Mor og barn trening
Bildet er fra Activemamma. Trening med barnet.