Som jeg skrev i tidligere innlegg kan det være vanskelig å få kontakt med bekkenbunnen (BB) etter fødsel. Det er jo enklere å trene opp en muskel du kan se og kjenne, enn en som gjemmer seg langt der inne! Ikke gi opp, her kommer noen forslag til å finne ut om du jobber med rett muskelgruppe.

Kanskje du kan kjenne at det skjer noe hvis du står med beina litt fra hverandre, holder en hånd opp mot underlivet og samtidig snurper og løfter – eller at du kjenner at det “detter ned igjen” når du slapper av? En mer intim måte du kan få feedback på er når du har sex. Be partneren din kjenne godt etter når du strammer og holder denne kontraksjonen med kraft. Men, ikke gi opp om han/hun ikke kjenner….da finner du en annen måte å teste det ut på.

Ingen skal kunne se på deg at du trener BB musklene

Mange anbefaler å prøve å stoppe opp strålen når du tisser. Dette gir et godt svar hvis det fungerer, men husk at du ikke skal sitte på toalettet når du trener BB. Det er nemlig viktig at du slapper godt av når du tisser så du får tømt blære. I tillegg vil jeg si at de færreste klarer å stoppe opp strålen og at det holder om du helt mot slutten klarer å modere strålen noe.

Klarer du en eller flere av disse testene så vet du at du bruker riktig muskelgruppe. Da er du i gang og du kan øke holdetiden samt variere utgangsstilling etterhvert som du blir sterkere. I starten øver du deg på å holde de sekundene du klarer og gjentar dette 10 ganger. Det er anbefalt at du repeterer dette i 3 serier som du enten kan ta på rekke og rad eller fordele utover dagen……HVIS du husker det da! Derfor tipser jeg om denne appen fra Gynzone.

Hvis du fremdeles synes det er vanskelig å få kontakt med BB så er det lurt å søke hjelp hos en fysioterapeut som jobber med kvinnehelse. Du skal ikke gå rundt å være redd for å være i aktivitet i frykt for at du lekker!

Det er viktig å bruke god tid på toalettet for store og små.

På tampen kom jeg på et lite tips til; å tisse to ganger! Å dobbelt-tisse betyr at du har større sjans for å få tømt blæren din helt. Etter du har tisset så kan du gjerne vente i opp til 10 min før du tisser en gang til. Mens du venter kan du gjerne sitte på toalettet og fundere over livet eller så kan du utnytte tiden med å bytte en bleie eller pusse tenner. Du vil ofte oppdage at det var litt mer urin igjen når du så setter deg på do igjen.

Å bruke tid på do er en god vane som bør overføres til barna. Det skal jeg snakke mer om i et annet innlegg.