Nå i vinterhalvåret er det mange som er på fjellet. Med bilen pakket til randen og samtidig ha god plass til barna i baksetet så er det mange som bekymrer seg om alt er trygt og sikkert. Barnet ditt er det mest dyrebare du har og bilsikring er derfor viktig.

Citroen 2Cv (Foto: Pixabay)

Dårlig sikring i bil – høy dødlighet

Da jeg vokste opp satt, eller lå jeg i baksetet uten noe sikring, mange kjenner seg nok igjen i dette. Det var god stemning i bilen og på varme dager sto jeg i baksetet å kikket opp av taket på mammas 2CV. Dårlig sikring var en medvirkende årsak til høy dødelighet, og i 1985 var det 90 barn som døde i trafikken. Denne kulturen har heldigvis endret seg og frem til desember i år er det ingen barn som har omkommet i trafikken i Norge.

Det betyr at vi gjør en god jobb, vi har forstått hva som er viktig og fokuset på bilsikring når frem. Allikevel skrev media i 2010 at flere nyfødte satt usikret i bilen på vei hjem fra sykehuset. Jeg tror det er mange som har spørsmål rundt små barn i bil. Det viktigste er at du monterer setet riktig i bilen, og at det er bakovervendt frem til 4 års alder. Spør gjerne om hjelp der du kjøper bilsetet hvis du er i tvil. Hvis du velger å sette den nyfødte i passasjersetet MÅ du skru av airbagen!

(Foto: Marthine Stange)

Stram selene godt

For at barnet skal kunne sitte riktig i setet så må du sørge for at de øverste selene i 5- punktselen er festet over skuldernivå. Da blir det ikke ubehagelig når du strammer selen og barnet blir sittende trygt inn mot seteryggen. Er selene festet lavere enn skulderhøyde så er det både lett at selene sklir av skuldrene og at barnet blir presset nedover i setet. Du må stramme godt så det ikke er fare for skade hvis du må bråbremse.

Lite tøy – bruk kjørepose

På denne tiden av året er det lett å pakke barna godt inn. Hvis selene skal sitte godt bør barnet ha minst mulig lag av klær under selen og en kjørepose er virkelig å anbefale. Da kommer selene tett inn mot kroppen samtidig som at barnet holder seg varm og god.

(Foto: Marthine Stange)

Hvor lenge kan baby sitte i bilsetet?

Jeg får stadig spørsmålet om hvor langt kan vi kjøre før vi må ta en pause? Det er ikke noe forskning på dette. Jeg vil si at så lenge barnet ditt sitter godt festet og ikke må ha en ny bleie eller mat så kjører du så lenge det ikke er andre årsaker til å ta en pause. Det du skal tenke på er total mengde i bilstol. Er det slik at du kjører lange strekninger flere ganger i uken, eller kun en tur til hytta i gang i mellom, så må du vurdere ut fra dette. Det er ikke skadelig å sitte i stolen, men det lille barnet er glad i variasjon. Så når du kommer frem etter en lengre tur så løft barnet ut av stolen og tilby en ny stilling.

Godt nytt år og god tur hjem.