Det er midt på natten, melken sprenger i brystet og det nyfødte barnet gråter etter mat og nærhet. Døgnet går i ett og det dreier seg kun om å få gitt mat, kos og kanskje få noen timer søvn. Kjenner du deg igjen? Du kan gjerne sovne sittende i sengen, eller på halv tolv i en stol. Babyen din har mest lyst å sove så tett inntil mammaen sin som mulig – helst hud mot hud. Det er ikke alltid lett å planlegge for hvordan dere sovner.

Det nyfødte barnet trenger erfaring i ryggleie (Foto: privat)

Det har vært en stor nedgang i tilfeller av krybbedød fra 1980-tallet til i dag. Vi vet ikke årsaken til at et barn dør i krybbedød, men det er sannsynlig at både arv og miljømessige faktorer har en betydning. Det kan ikke være en større sorg enn å miste sitt kjære barn og ingen burde oppleve dette. Grunnen til at jeg setter fokus på dette er å gjøre deg bevisst på hvordan barnet ditt sover og i hvilket miljø barnet sover i.

Det lille barnet skal sove på ryggen! Når du sover og ikke kan følge med skal barnet alltid ligge på ryggen i et ryddig sovemiljø. Det betyr at det ikke ligger kosekluter eller tepper rundt barnets ansikt som kan komme over luftveiene. Barnet har en refleks som heter moro refleks. Da slår barnet ut med armene og trekker de så tilbake inn mot kroppen. Dette kan også skje i søvne og barnet kan da trekke kosekluten over ansiktet uten at du følger med.

Legger du barnet på siden er veien kort over på magen
– tenk på frie luftveier (Foto: privat)

“Men barnet mitt klarer ikke å falle til ro på ryggen…” Det forstår jeg godt, det nyfødte barnet ligger faktisk mer stabilt på magen eller på siden. Barnet må derfor øve på å finne balansen i ryggliggende og da helst på et fast underlag. Det er det du som mamma eller pappa som har ansvaret for å hjelpe barnet med.

Mange ønsker at barnet ligger så nær deg som mulig den første tiden. Så lenge du passer på at barnet ligger under sin egen, lette dyne så følger du de rådene som anbefales. Barnet ditt trenger heller ingen pute, men helst en ren og fast madrass. Husk også at dekker du til vognen eller sengen der barnet sover hindrer du at barnet puster i frisk og ren luft.

Bare så det er helt klart, røyking og rusmidler er ikke forenelig med samsoving! Hvis dette er tilfelle så legg deg på et annet rom en der barnet ditt sover. (Jeg vil også anbefale at omgås du andre voksne som røyker så be de bytte klær når de skal kose med den lille). For mer informasjon om barn og søvn anbefaler jeg å besøke Landsforeningen for uventet spedbarnsdød.

Dette ble et litt strengt innlegg….men babyen din er faktisk helt avhengig av deg og de valg du tar.