Krise! (foto: Sigbjørn Fevang)

Visste du at det er helt normalt å slite med urinlekkasje etter fødsel? Det er nemlig ikke bare moren eller mormoren din som kan ha dette som et problem. Faktum er at når du har gått gravid i mange måneder og babyen har ligget og turnet inne i livmor som ligger på et gulv av muskler i bekkenet ditt, så tøyes disse musklene mer og mer og mister kraft og spenst. Dette gulvet av muskler omkranser de tre åpningene som vi kvinner har og skal være med å kontrollere kraften når du slipper opp og strammer igjen. Så når du da holder på å tisse på deg og du bare må rekke å løpe opp trappen til barnet ditt som hyler av en eller annen grunn, så kan det faktisk lekke noen dråper – eller mange! Men det er også ganske normalt at når du starter opp igjen med aktivitet etter fødsel og du litt småfornøyd har kommet deg på trening så kjenner du etter kun noen få hopp at dette ikke går. Takk gud for at de lekreste truseinnlegg kommer i alle størrelser! Det er bare å gardere seg å ta tak i problemet. For ja, de fleste kan få god kontakt og kontroll på denne muskulaturen uten å måtte oppsøke hjelp. Ihvertfall vil jeg råde deg til å prøve selv først.

Indianerstilling (foto Sigbjørn Fevang)

Her ser du en stilling som kan hjelpe deg til å finne rett muskulatur. Det er viktig at du slapper godt av i musklene i mage, lår og rompe. Du bør ha beina fra hverandre og du kan gjerne løfte rompeballene litt fra hverandre….Pusten skal være helt normal. Det er lurt å visualisere det du skal gjøre samtidig som du prøver å aktivere rett muskulatur. Du prøver så å lukke igjen der nede, holde spenningen og løfte oppover. Tenk deg så at du skal snurpe sammen og suge noe oppover i skjeden. Alternativt så kan du tenke at du skal unngå å slippe ut luft (promp!). Lukk igjen rompehullet….men prøv å ikke stramme de store setemusklene samtidig for da tar de ofte over jobben. Ingen som skal se at du sitter og trener bekkenbunnsmuskulaturen. Du sitter bare helt avspent, gjerne med øynene igjen, puster normalt og så skjer alt langt der inne. Det anbefales at du gjør dette annen hver dag. Du jobber i 8-10 sek og repeterer 3 ganger. Gynzone har en app med gode øvelser for nettopp dette.

Lykke til! Neste uke kommer jeg med litt flere alternative øvelser og tips til hvordan du kan få optimalisert disse øvelsene. Husk du er ikke alene om dette problemet.